top of page

קפה

עודכן: 31 בינו׳ 2022


כמה עובדות מעניינות על קפה, קפאין... בואי נדבר על קפה?

מסכן לי את הבריאות או לא?!

כמה לשתות ביום?

שאלות שאני נשאלת כמעט בכל יום.


האמת היא שהתשובה מורכבת על כל מחקר בעד קפה יש לפחות אחד נגדו.

המחקר הרפואי לא יודע לתת היום תשובה חד משמעית בעניין

מה שהופך את ההחלטה למסובכת עוד יותר.

מה גם שחלק מהמחקרים ממומנים ע״י גורמים בעלי הון ובעלי אינטרסים ותעשיית הקפה היא אחת התעשיות אולי הגדולה בעולם.


אז אנסה קצת לסכם את העיקר: קפה הוא אחד המשקאות הנצרכים ביותר בעולם והשפעותיו על האדם ובריאותו נחקרות במישורים רבים.בקפה קלוי קיימות למעלה מ- 1000 תרכובות ביו-אקטיביות אשר לחלקן השפעות נוגדות חמצון, נוגדות סרטן ודלקת.


השפעות תרפואיטיות אלו מיוחסות לתרכובות המפתח בקפה: קפאין, חומצות כלורוגניות (משמשות כנוגדות חמצון עיקריות בקפה), ואנזימים נוספים כגון diterpenes kahweol, ו-,cafestol אשר מנטרלים תרכובות קרצינוגיות (מסרטנות) ומעודדים הפעלה של מערכות הגנה חמצוניות בתוך התא.סוג פול הקפה (הנפוצים ביותר: ערביקה או רובוסטה) ,מידת הקליה, שיטת ההכנה ופרמטרים נוספים בעיבוד הקפה ישפיעו בסופו של דבר על ההרכב הביוכימי הסופי.מיקרוביום המעיים וגנטיקת האדם ייקבעו בסופו של דבר לאלו מטבוליטים הוא ייחשף ואת מידת זמינותם הביולוגית.מחקרים רבים בחנו את הקשר בין שתיית קפה לתמותה, סרטן, מחלות נוירולוגיות, מחלות קרדיווסקולאריות, מחלות כבד, הריון וכו'.צבר רב של מחקרים בחנה את הקשר בין צריכת קפה והשפעותיו הבריאותיות.


והממצאים מעידים כי:

צריכת קפה נמצאה מקושרת להפחתת הסיכון ממוות מכל הגורמים.

צריכת קפה נמצאת מקושרת להפחתת הסיכון לתמותה ממחלות קרדיווסקולריות, מחלות לב כליליות ושבץ. הירידה גדולה יותר כאשר צורכים לפחות 3 כוסות ביום.

צריכת קפה נמצאה עם סיכון נמוך לסרטן באופן כללי.מטה-אנליזה של 40 מחקרי עוקבה הראתה שכיחות נמוכה יותר של סרטן מסוגים ספציפיים כגון: פרוסטטה, לוקמיה, מלנומה, סרטן עור ללא מלנומה, ריאות וכבד.


שתייה קפה בכל מינון שהוא לעומת היעדר שתייה קפה.

צריכת קפה נמצאת מקושרת להפחתה בסיכון לסוכרת טייפ 2, ומחלות כמו גאוט , אבנים בדרכי מרה , אבנים בכליות ותסמונת מטבולית.

שתיית קפה נמצאה כמפחיתה את הסיכון לחלות במחלות נוירולוגיות כגון פרקינסון, דכאון, אלצהיימר והפרעות קוגניטיביות.

עם זאת, רמות גבוהות של קפה נמצאו כמעלות את הסיכון לשברים בקרב נשים ומורידות את הסיכון בגברים. מרכיב הקפאין אשר נמצא בקפה - מקושר לפגיעה בצפיפות העצם וספיגת הסידן אצל נשים.


במקרה של הריון- צריכה גבוהה של קפה מקושרת לסיכון גבוה ללידת עובר במשקל נמוך, הפלות ,לידות מוקדמות , לוקמיה בילדות.מחצית החיים של קפאין מכפילת את עצמה במהלך הריון ולכן כמותו היחסית בדם תהיה גבוהה יותר בהשוואה לאישה שאינה בהריון. קפאין בנוסף חוצה שליה והאנזים CYP1A2 שפעיל במטבוליזם הקפאין נמצא ברמה נמוכה אצל העובר- דבר העלול להוביל לחשיפה ממושכת ומסוכנת לקפאין.


לסיכום: צריכת קפה נמצאה בטוחה ואף יעילה בטווח של 3-4 כוסות ליום, ברוב הפרמטרים הבריאותיים שנבחנו בהשוואה לשתייה נמוכה של קפה או היעדר שתיה בכלל.


שתיית קפה מעל 2-3 כוסות ביום עלול ליצור מחסור בויטמין B12, B6, B1, חומצה פולית, מקטין את רגישות הגוף לאינסולין ופוגע במידה מסוימת ביכולת הגוף לניהול תקין של רמות הסוכר בדם ורמות האסטרוגן אצל הנשים (דבר המעלה את הסיוי להתפתחות סרטן השד והרחם).

הקפאין גורם לעליה בלחץ הדם, לפרפורים בלב ולעצבנות. הקפאין גורם לגוף לאבד מגנזיום, הגורם לתשישות, שיבושים בחילוף החומרים, כיווצי שרירים ו/או עוויתות.

נטול קפאין, רעיל לא פחות מקפה עם קפאין מאחר ויש בו ריכוז גבוה יותר של אלקטרוליטים, Theobromine, Theophylene, טריכלורואתילן ואצטון אשר משתמשים בו בתהליך הוצאת הקפאין- הקשור להשפעות מסרטנות על קמות גוף האדם וכלי הדם.

בקיצור, עדיף לא להגזים... ולא לשתות יותר מ 2 כוסות ביום. ממליצה להחליף בתה ירוק ולהשאיר את הרגלי הקפה המוגזמים מחוץ לגוף שלכן... הוא כן מעורר ולכן כן מומלץ לפני פעילות גופנית. אז שמרו אחד מהשניים- עדיף ללא חלב- לפני האימון :) ואם כבר לשתות, אז באמת מתי מומלץ?? דווקא לא על הבוקר! למה? כי רק נדמה לנו שהגוף זקוק לקפאין להתעורר. הוא זקוק לזה הרבה יותר בעוד שעתיים שלוש. כשאנחנו מתעוררים, רמת הקורטיזול, שידוע גם כהורמון המתח, עולה כדי לעורר את הגוף משנת הלילה. בדרך כלל זה קורה בין שבע לתשע בבוקר, ובשעה הזו הגוף לא זקוק לקפאין. הפרשת הקורטיזול נעשית בגלים, ורמות השיא חוזרות בצהריים, ב-12:00-13:00, ואחר הצהריים, ב-17:30-18:30. לכן, כדאי לשתות קפה בשעה 9:30 או 11:30, כשרמת הקורטיזול בשפל. בכל אופן, עדיף לא להגזים בקפה, כי הגוף מפתח עמידות לקפאין, ורמת הקורטיזול שמופרש בגוף יכולה לגדול, דבר שעלול כמובן להזיק לנו!

אם כן אם אסכם הכל: מחקרים בעד הקפה –

מדברים על קבוצה של חומרים שנקראת פוליפנולים

שהן למעשה נוגדי החמצון שלנו

אנחנו מתייחסים לנוגדי חמצון כמה ששומר ומסייע לגוף שלי

כאנטי אוקסידנט שמאיץ תהליכים טובים בגוף.

מחקרים בעד הקפה מדברים היום על צריכה של כוס אחת ביום שתורמת לסיכון נמוך לחלות בסוכרת

וסיכון נמוך לחלות בסרטן הכבד


ומנגד המחקרים מדברים –

שצריכה של קפה שעלולה להגביר את הסיכון לציסטות, חולשה של העצמות, סרטן הריאות דופק מואץ וחומציות יתר

הקפאין הוא סם ממכר ששייך לאותה קבוצה של ממכרים שמרחיבים את כלי הדם, משחררים הורמוני לחץ

מגרה את מערכת העצבים המרכזית ובכמות גדולה גורם לאיבוד של ויטמינים ומינרלים חיוניים.


ומה באשר לקפה נטול קפאין?!

לא לגעת!

בתהליך הייצור, הקפאין מופרד מהקפה בעזרת חומר כימי שנקרא מטילן- כלוריד חומר מזיק שישנם מחקרים שטוענים שהוא מסרטן.



ואם בענייני ירידה במשקל אנחנו עוסקים- יש עוד עניין שחייבים לתת עליו את הדעת- אז אני חושבת שמה שצריך להעסיק אותנו בעיקר זה -כמה כוסות קפה אפשר לשתות ביום? ☕

והתשובה שלה מתחלקת לכמה רבדים:

1. כמה חלב אתם שמים?

בכוס חלב 3% (של 240 מ"ל) יש כ-150 קלוריות, כך שאם שתיתם הפוך רגיל או נס על חלב, צר לי לומר לכם אבל זה כמעט כמו ארוחה. בקלות אפשר לחסוך את תוספת הסוכר (הכוונה ללקטוז, סוכר החלב) והקלוריות ע"י הכנת הקפה על בסיס מים. חצי או רבע כוס חלב והשאר מים חמים בהחלט יכולים להרכיב כוס קפה נפלאה. עוד אופציה היא להמיר את החלב הרגיל לחלב דל שומן (חלב 1%).


2. כמה סוכר אתם שמים?

אם אתם שותים כוס קפה אחת ביום עם כפית סוכר, ניחא. אבל אם מדובר ביותר מ-3 כוסות קפה כשבכל אחת יש כפית סוכר, הגעתם כבר ל-3 כפיות סוכר ביום, וזה רק מהקפה! מה עם משהו מתוק בצד או במהלך היום..?

אז גם פה אפשר להפחית את הסוכר, כל פעם קצת. במקום כפית תשימו חצי כפית, במקום חצי כפית תשימו רבע כפית. ומי ששותה בלי סוכר בכלל – שיחקתם אותה!


3. כמה כוסות קפה אתם שותים ביום?

ההמלצה היא עד 4 כוסות קפה ביום (כמובן בהתחשב במצב הבריאותי ובגיל של כל אחד ואחת). יש פה גם משחק של כמה מהקפה שמים וכמה הוא חזק ובהתאם לזה רמות הקפאין.

אם אתם שותים עד 4 כוסות ביום, מעולה. אם אתם שותים 7-8 כוסות ביום ואתם מעוניינים להפחית, תתחילו בכוס אחת פחות. כל דבר בהדרגתיות.


למרות כל האמור, בעייניי הבעייה העיקרית עם הקפה היא הרבה מעבר לאם הוא בריא או לא, השאלה שאני שואלת היא תמיד- האם אני רוצה קפה או האם אני צריכה קפה?

תראו, קפה זאת אנרגייה חיצונית וממכרת, ותכלס אנרגיה שיקרית כי היא נותנת לי זמן אנרגיה מוגבל ואז אני צריכה ממנה עוד ועוד. אפשר לקרוא לזה סם ממכר ולראות שכשאנחנו מפסיקים קפה אנחנו חווים תסמיני גמילה של כאבי ראש, סחרחורות ודכדוך


השאלה שיש לשאול את עצמך היא:

האם בבוקר אני חייב/ת קפה?

האם כשאני עייפ/ה אני חייב/ת קפה?

האם הקפה משרת אצלי ונותן פתרון כאנרגיה חיצונית?

אם כן אני חייב/ת ולא רוצה וכאן ישנה בעיתיות שצריך להתייחס אליה.

זכרו:

כל אנרגיה חיצונית שאני צריכה או חייבת הופכת אותי להיות תלותית ובלי יכולת בחירה אמיתית 🙂


ואם נסכם את כל האמור, אין שום בעיה לצרוך קפה, ההפך, יש לו המון יתרונות בריאותיים ואני בעצמי שותה לא מעט. אבל כמו כל דבר בחיים, צריך איזון וידע, ועכשיו אתם יודעים איך להכין את הקפה שלכם ואיך לצרוך אותו בצורה בריאה יותר. רצוי שיהיה מפולים איכותיים ולא כזה שעבר תהליכים כימיים.

☕🌱❤️


תעשו ניסיון- להזיק זה לא יכול- רק להועיל! בהצלחה!

bottom of page