"ַויעשׂ יְהוָה אֱלֹהִים לְאָדָם וּלְאִשְׁתּוֹ, כָּתְנוֹת עוֹר—וַיַּלְבִּשֵׁם"(בראשית ג' כ"א)
הפשט מלמד על בושה שאחזה באדם וחוה שנתפסו בקלקלתם "ערומים", אבל מאחורי הפסוק מסתתרת אמת אחרת, על מקומנו בעולם, על החיבור שלנו למקור, על בחירות, על חרות ועל אור. אולי דווקא בימים שכאלו יש לזה משמעות אחרת, על מקומנו בעולם. את הסיפור המקראי על אדם, חווה והנחש כולנו מכירים, הוא עוסק בפיתוי, בהטלת אחריות, בתאוות, בחטא ובעונש. הוא פשט שעשוי להסביר תופעות שנדרש להן הסבר לכאורה אבל יש כאן דברים עמוקים הרבה יותר. כתנות העור קשורות בתאוות, בהשגה עבור האגו והעצמי, בחיפוש האושר במקורות חיצוניים, בסיפוקים מידיים, בהתנהלות אימפולסיבית כדי להשיג גירויים חזקים שיספקו את הרצון שלנו להרגיש מאושרים ובאכזבה כשהאור שנכנס מסתלק כלעומת שבא כשאנחנו אוכלות שוקולד, קונות בגד, עוטות על עצמינו מלבוש, או מתקשטות כדי להרגיש טוב יותר. כל אלו הן הסחות דעת לעבודה האמיתית ולרצון של כולנו להשיג אושר פנימי, אור שנשאר וממלא את הכלים בלי לשבור אותם ובלי שיסתלק.
כמובן שכאן מונחת עבודה עמוקה של התגברות והתעלות מעל התאוות הרגעיות ושל החלטה מי שולט בחיים שלנו. האם זה הגוף, האם זו הנפש? החרות האמיתית אינה קשורה בכתנות עור שחוצצות בינינו ובין האמת, אלא בבחירה של מי מנהל את החיים שלנו, האם הגוף והנפש שקשורה בתאוות שמרוקנות ושוברות את הכלים, או החלק העליון שקשור בחיים, ביעוד, בעבודה פנימית שמתעלה מעל הסחות הדעת. ומה הקשר לפסח??? חג החרות בפתח, כדי להזכיר לכם מהי חרות אמיתית, אבל לא צריך חג כדי לזכור שבכל רגע ורגע אתם בוחרים מי ינהיג אתכם, האם העור, האור שמסתלק, או האור האינסופי שקיים אצל כל אחד מכם בפנים.
אז החג ממש בפתח וזה אומר שלמרות מצבנו נמשיך להיות מוצפים בהמון מידע על מספר הקלוריות בגפילטע פיש ובמצה קלה, אבל זה לא מה שחשוב בעיני. צפוי לנו חודש עם ארוחות משפחתיות (גם בהרכב הביתי שמלווה אותנו כבר חודש שלם), ולכן השאיפה שלנו מאוד פשוטה: לקום מהארוחה אחרי שהיה לנו טעים ואנחנו מרגישים טוב. המשמעות של להרגיש טוב עבורי היא שהבטן לא "מפוצצת" אלא שיש לנו מלאות נעימה. אם נאסור על עצמנו לאכול מזונות שאנחנו אוהבים (אלא אם אסור לנו אותם לחלוטין מבחינה בריאותית מחשש זיהום למשל), נמצא את עצמנו בסופו של דבר עם פיצוי כזה או אחר.
לכן, מזמינה אתכם ליהנות בחג (כמו בכל ארוחה, אבל אולי יותר מהרגיל כעת), להקשיב לאיתותים של הגוף, לאכול כשאתם רעבים ולסיים כשאתם שבעים, בלי לחשוש מהקלוריות.
זכרו כי ערב פסח, או ליל שבת, או סתם יום חול, מחולקים בדיוק לאותן 24 שעות, הקיבה שלנו אינה משתנה על פי לוח השנה ולמרות זאת לקראת כל חג אנחנו נכנסות "לכוננות ספיגה", הפחד מהשמנה ומאיבוד שליטה מלווה אותנו כבר מסופו של החג הקודם. זוהי כרוניקה ידועה מראש של מי "ששומרים", "מקזזים", "סופרים" ומחכים "לאחרי החגים", כבר לא שלנו! זו בסה"כ עוד ארוחת ערב, חגיגית אמנם, עם אנשים שלא ראיתן מזמן, לבושים יפה, מחכים רק לרגע שמישהו יגיד "שולחן עורך".
איך בכל זאת אפשר לייצר שגרה בתוך החוסר שגרה? אחד הדברים שלי עוזרים בימים האלו היא קודם ההבנה שתמיד לאורך השנה יהיו ״ימים מיוחדים״:יום הולדת, אירוע, מסעדות, חגים ושבתות. ואני בתוך הציר הזה מבינה שאני צריכה ללמוד לנוע בתוכו, ליצור לי אבני דרך, שייצרו לי ״הצלחה בלתי נמנעת״. בימים האלו אני ממש מתכננת לי איך ייראה היום שלי מהבוקר עד הערב.
אם יש לי ארוחה חגיגית בערב,אני דואגת להזין את הגוף שלי בצורה המיטבית ביותר לאורך כל היום ולא להגיע לשולחן החג -מורעבת! אם תגיעו ״מורעבים״ סביר להניח שתאכלו הרבה יותר והחג הזה יהיה גדול יותר ,משמין יותר. תדאגו לאורך כל היום לא להרעיב את התאים שלכם ולספק לגוף שלך הזנה שתשאיר אתכם שבעים חיוניים ורגועים.
תפרסו את היום שלכם לבין 4-5 ארוחות. 3 ארוחות עיקריות +ביניים אחת, אל תוותרו אל אף אחת מהארוחות. אם יש צורך אז עוד ביניים אחת.
ומה עם הקינוח?מה עם העוגה? אתם בטח שואלים.... תראו,אם אתם מכירים את עצמכם ויודעים שלא תסתפקו בביס אחד... (ואגב זה ממש לא אשמתתכם בכל מקרה, כי סוכר (כן כל סוכר) משחרר אצלך הורמון עונג שגורם לך לכהות חושים ולרצות עוד ועוד ועוד מאותו הקינוח). במקרה הזה: פשוט תוותרו מראש. זה הוויתור הכי משתלם שתרגישו. כי זאת ההזדמנות שלכם להתחיל להחזיר שליטה לחייכם ולהרגיש מה זה אושר אמיתי.
ותזכרו החיים על הרצף-רצופים ימים ״מיוחדים״ של חוסר שגרה. קבלו אותם כחלק בלתי נפרד מחייך ותהנו מכל הטוב שיש להם להציע.
אז... שהכל יהיה רק דבש (או בעצם סילאן בחג הזה) ואם לא כל, אז הרבה... בקיצור מגיע לנו שיהיה לנו קצת טוב. אז שיהיה לנו יותר קל השנה ושנזכה לחייך, גם בימים שכאלו ולהגיד תודה- תודה על מה יש. להבין שיש סיבה לדברים שקורים סביבנו ולהאמין שהם רק יחזקו ויכשלו אותנו, גם בשנה הבאה!!!!
חג חירות שמחחחחחח תעשו חיים, תהנו ותבלו עם משפחתכם בחיק ביתכם הקט.. והכי חשוב תשמחו ותחייכו- כי העולם הוא מראה- כשאתם שמחים ומאושרים, זה יחזור אליכם חזרה!!!! וכעת לכמה השראות למאכלי פסח כשרים לפסח- מפנקים ובריאים:
קרקרים ביתיים (ללא גלוטן כמובן)
מצרכים (ליותר מ-30 קרקרים) 1/2 כוס זרעי פשתן טחונים 1/2 כוס זרעי פשתן לא טחונים (החומים הרגילים) 1/4 כוס פרג, לא טחון 1/2 כוס גרעיני חמנייה, קלופים 1/2 כוס שומשום לבן או מלא כפית שטוחה אבקת שום – אופציונלי 1/4 כפית מלח 1/4 כפית פפריקה חריפה או צ’ילי גרוס 1 ו-1/2 כוסות מים
אופציות נוספות שמוסיפות טעם: 1 כפית אורגנו מיובש או כל עשב תיבול מיובש אחר 1/3 כפית פלפל שחור 1/2 כפית כורכום לצבע מיוחד
אופן הכנה: – מניחים בקערה את כל המצרכים, כולל המים, ומערבבים היטב. מניחים לתערובת לעמוד במשך חצי שעה. בזמן הזה היא תסמיך ותתייצב מעט. – מניחים נייר אפייה על תבנית תנור ושופכים את כל התערובת. עם ידיים רטובות משטחים את התערובת לשכבה דקה. כמה דקה? כמה שיותר דק יותר פריך וכייפי. התערובת צריכה למלא תבנית תנור סטנדרטי ממש מן הקצה אל הקצה. – אופים בתנור שחומם מראש ל-170 מעלות במשך 40 דקות או עד שהקרקרים פריכים. משאירים בתנור (כשהוא כבר כבוי) למשך 15-20 נוספות ורק אז מוציאים ומצננים לגמרי. בבקשה אל תדלגו על השלב הזה, זה מייבש והופך את הקרקרים לפריכים. – שוברים לקרקרים בגודל שאתם אוהבים ומאחסנים בקופסה אטומה.
לחם ללא גלוטן
לא מכיל עמילנים מעובדים, טעים, קל להכנה, בריא וכשר לפסח- זהירות- ממכר!!!
1/1/2 כוס קמח כוסמת
1 כוס קמח שקדים
1/2 כוס קמח חומוס
1 כוס חלב שקדים/סויה (ללא תוספת סוכר)
1 כפית מלח
1 כפית א. אפיה
1 כף חומץ
4 כפות שמן זית
1 בטטה מבושלת שטחנו אותה בבלנדר (רכה וסמיכה)
אופציונלי- כפית אורגנו/זעתר, כפית אבקת שום, כוס גרעינים (חמניה, דלעת, פשתן,שומשום,קצח, ציה).
מערבבים את כל החומרים, לתבנית אפיה-אינגלייש קייק, 180 מעלות בתנור לכ 30-40 דק
יוצא מושלם!!!!!
קציצות טונה אפויות: 2 חבילות טונה 2 ביצים כף שיבולת שועל פטרוזיליה/ כוסברה בצל קצוץ (אפשר גם לטגן אותו) מלח פלפל כורכום לערבב הכל ולהכניס לתנור לממש כמה דק עד שמקבל גוון קל של השחמה יוצא מושלם והילדים מתים על זה!!!! יוצא בערך 10 יחידות
קציצות כוסמת:
** להשרות 2 כוסות כוסמת ללילה שלם.
רכיבים:
1 בצל
2 שיני שום
1/2 צרור כוסברה
2 כוסות כוסמת מושרות סחוטות היטב (ללא בישול)
1 כפית מלח, 1/2 כפית פלפל שחור
1 כף שמן זית
1 כף סויה
להכניס את כל המרכיבים למעבד מזון ולטחון
ליצור קציצות ולהכניס לתבנית אפיה 180 מעלות כ 20 דק גג
(אם הקציצה מתפרקת, או להרטיב את הידיים היטב או להוסיף 2-3 גג כפות טחינה גולמית)
יוצא נהדרררר
בארוחה אפשר 5 יחידות קציצות לצד סלט וטחינה- לטבול בטחינה יוצא מושלם.
**אפשר להחליף את הכוסמת בעדשים ירוקות!!
טראפלס חמאת בוטנים:
מרכיבים:
200 גר' שוקולד מריר איכותי - 60%קקאו לפחו (אני עושה עם 85%)
ממיסים ל 2 דקות במיקרו
מוסיפים 200 מל חמאת בוטנים טבעית
אופן ההכנה:
מערבבים היטב.
מרפדים תבנית אינגליש קייק בניילון נצמד או בוחרים תבנית טראפלס מסיליקון, שופכים לתבנית ומקפיאים!
לאחר שעתיים מוציאים מהתבנית חותכים ל 16-18 קוביות/ מוציאים מתבנית הסיליקון, ומניחים בקופסא מותאמת להקפאה. מוצאים מקום עמוק במקפיא ושם שומרים!
גלידה ביתית:
מרכיבים:
חצי כוס חלב קוקוס (פחית)
כוס וחצי פירות יער קפואים
2 טיפות תמצית וניל
כף דבש/מייפל טבעי
1/4 כוס חלב שקדים.
אופן ההכנה:
מערבבים הכל בבלנדר ומכניסים למקפיא לפחות ליממה וחצי.
1/3 מהכמות נחשב פחמימה+מנת שומן.
תנסו גם עם פירות אחרים- מנגו, אבטיח, מלון, אפרסק, ענבים....שוקולד (קקאו במקום)....
דייסת צ'יה:
מרכיבים:
3 כפות ציה גדושות
1/2 כוס מים,
1/4 כוס חלב שקדים.
לערבב עד שאין גושים והציה מתחילה לספוג את הנוזלים.
להניח במקרר לשעה עד 10 שעות (אני תמיד מכינה ערב לפני- אם רוצה לאכול אותו בבוקר שלמחרת), מדי פעם להמשיך לערבב.
בבוקר- להוסיף פרי+מנת שומן.
הכי מומלץ- בננה או 5-6 תותים או 2 שזיפים קטנים או /14 מנגו +כף חמאת בוטנים/כף אגוזים או שקדים.
יאללה הכנות לפסח- התחלנו!!!!